Monday, June 09, 2008

Demokrati til vands, til lands og i luften

Så er vi tilbage i Taulihawa (som klimamæssigt er gået fra sauna til dampbad...) efter en del farten rundt. Jeg har været i Kathmandu til PAC (Policy Advisory Council) møde, mens Torsten har været i Nepalgunj, hvor han holdt workshop om konflikthåndtering. Det med workshoppen kom som lidt af en overraskelse, men det må han jo hellere selv fortælle om.

Vi mødtes så i Tansen i torsdags for at opleve MS Nepals demokrati bus. Det er et projekt der har været længe undervejs og som blev sat i værk i forbindelse med MS’ landsindsamling sidste år. Det første projektdokument blev således skrevet for omkring et år siden og bussen skulle have haft afgang i januar. I stedet kørte den fra Kathmandu d 25 maj med en forsinkelse på ca 4 måneder – det må da kunne overgå selv DSB. Men for Nepal er det egentlig ikke så galt. Det der viste sig at være mere problematisk var at den organisation (Alliance for Peace) som har stået for programmet og de praktiske forberedelser havde ’glemt’ at koordinere med MS’ lokale partnere i distrikterne. Det gjorde dels at partner organisationerne var ret fornærmede og derfor kritiske overfor projektet (skældsordet ’dollar digestion’ blev nævnt), dels at hele fremstøddet blev langt mindre effektivt både logistisk og indholdsmæssigt end der var lagt op til.


Bussen kørte i første omgang til Palpa distriktet og de sendte en uges tid før ankomsten et program ud med aktiviteter såsom ’informal civic education classes’, ’documentary show’, ’interactive learning games’, ’talk program’ og ’dialouges with stakeholders’ – overskrifter der ikke siger meget om indholdet. Så der var jo ikke andet at gøre end at få syn for sagn.

Derfor fløj jeg sammen med vores landedirektør Sten og Jakob, som er DW i Palpa, til Bhairahawa, kørte gennem mangel-på-diesel bandaer til Tansen, og derefter med demokrati bussen af en meget mudret vej til landbyen Deurali. Der fik jeg så opklaret at ’informal civic education classes’ er noget med sige noget om demokrati og spille en ’demokratisang’ på landsbyens torv, ’documentary show’ er at vise en film for skolebørn, ’interactive learning games’ er at vise plakater der handler om rettigheder og spørge publikum hvad de ser på plakaten. Derudover var der det obligatoriske ’forum theatre’, hvor en lokal teatertrup spiller et skuespil om et problem (fx korruption) og beder om forslag til løsninger fra publikum. Selvom ’skuespillerne’ som oftest er mere eller mindre tilfældigt rekruterrede NGO folk er der altid nogen som har et dramatisk/komisk talent, hvilket også var tilfældet her, så selvom det regnede var det ikke noget problem at holde på publikums opmærksomhed.

Aktiviterne ’talk program’ og ’dialouges with stakeholders’ viste sig at være møder med deltagelse af lokale politikere, administration og andre ’vigtige’ personer. Jeg var så ’heldig’ at deltage i det afsluttede møde i distrikshovedstaden Tansen. Mødet blev holdt på et fint hotel og skulle starte kl. 11. Her følger et kort referat:

11.45 Folk har indfundet sig og Sten holder velkomsttale om MS og demokrati bussen
12.00 En lokal professor præsenterer et papir han har skrevet om begrebet demokrati. Et par citater fra papiret: ’Child learns the best lesson of citizenship between the kides of his mother and cares of his father. Child is the father of Man’, ’Your liberty ends where his nose begins’, ‘From each according to one’s capacity, to each according to the quality and quantity of work’.
12.36 Der åbnes for discussion
12.37 En YCL (maoisternes ungdomsorganisation/hær) person synes professorens papir forherliger kongen. Hvorfor står der ikke noget om folkets oprør?
12.46 En anden professor kommenterer at papiret ikke skulle være trykt på begge sider men hellere på to stykker papir. Desuden er han utilfreds over at han først fik besked om mødet dagen før. Nævner en række forhold der mangler i papiret: step-by-step opskrift på demokrati, needs based approach, social welfare system, direkte demokrati etc.
13.01 En leder af en lokal skole mener ligeledes at professorens papir skal revideres (det virker til at de fleste tror dette papir er MS Nepals tilgang til demokrati)
13.08 Endnu en person mener der står noget forkert om kongen i papiret
13.11 En journalist synes at bussens budskab er for simpelt. Teateret var godt men resten er utilstrækkeligt.
13.17 Chief District Officer (den højeste embedsmand i distriktet) samt en politmand ankommer
13.18 Baburam fra en lokal MS partner siger at mange folk rejser krav om infrastruktur, drikkevand etc. i forbindelse med forum teater opførelserne, men at det er svært at komme videre derfra
13.22 Formanden fra Chamber of Commerce synes også professorens papir skal revideres
13.27 En politiker fra kongres partiet taler om professorens papir samt at demokrati ikke kun kommer med bus men også med cykel, bil, båd og fly...
13.27 Uddeling af snacks
13.35 En politiker fra kommunist partiet kommenterer på professorens papir
13.55 En anden politiker fra kongres partiet taler lidt om at demokrati er godt
14.05 Afsluttende taler
14.15 Mødet er slut

Det er nok et meget typisk forløb for et ’talk program’ i Nepal. Den lokale magtelite (dem af dem der gider at dukke op), alle mænd selvfølgelig, holder små taler om deres mærkesager/politiske platform, mens der ikke er megen diskussion om konkrete problemer - selvom Baburam og journalisten gjorde et forsøg. Det viste sig ovenikøbet at den professor som var blevet bedt om at holde oplæg, og hvis papir de fleste tilsyneladende troede var MS politik, er kendt for at være royalist – lidt af en brøler i disse tider...

Nu er demokrati bussen kørt videre til det næste distrikt (hvis de ellers har fået noget diesel) og der er sat nogle sidste-øjebliks-foranstaltninger i værk for at forbedre konceptet. Det er meningen at bussen skal komme her til Kapilvastu i august eller september så der burde være tid til at lære af erfaringerne fra Palpa og få et bedre forløb her.

1 Comments:

At 2:33 AM , Anonymous Anonymous said...

Fantastisk post. Jeg glæder mig utroligt meget til at høre flere af den slags fortællinger, når I kommer tilbage til Danmark. Ha' det godt så længe. Kh. Martin

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home